استخراج طلا و نقره از ضایعات الکترونیکی، خاک طلا و نقره و جواهرات

دو شنبه 28 مرداد 1398
ن : طلا و نقره

خاک طلا

خاک طلا

خاک طلا

در این مقاله قصد داریم که به خاک طلا و مباحث مربوط به آن بپردازیم . البته قبل از این که وارد این مقوله شویم بهتر است کمی با فلز طلا آشنا شویم.

طلا

طلا يك عنصر فلزي با رنگ طلايي بوده که هنگام بريده شدن سياه يا بنفش مي شود. طلا بسيار نرم و شکننده است و به این خاطر برای استحكام بيشتر به صورت آلياژ در مي آيد. اين عنصر همچنین رسانای خوب دما و الكتريسته مي باشد. طلا یکی از فلزات گرانبها است که واحد اندازه گیری آن اونس می باشد. البته آن را با واحدهای دیگری نظیر گرم و مثقال نیز اندازه گیری می کنند.

خاک طلا

طلا در طبیعت به صورت آزاد یافت می شود. این عنصر به طور گسترده در طبیعت پخش شده است و در بیشتر موارد همراه با سنگ های کوارتز یا پیریت یافت می شود. طلا معمولاً در رگه های پوسته زمین و بیشتر با مس وجود دارد. طلا همچنین به صورت رگه ای و نهشته های آبرفتی و به صورت جدا از کانی های دیگر در معادن وجود دارد. بزرگترین کشور تولید کننده طلا آفریقای جنوبی است، به طوری که حدود دو سوم طلای تولید شده در دنیا در آفریقای جنوبی استخراج می شود.

معدن طلای رگه اي

معدن طلای رگه ای يك ذخيره معدني شامل زوني از رگه ها و رگچه ها و انتشارات آن است. به طور كلي اين ذخاير معدنی در سنگ سخت پیدا مي شوند و معمولا از آن در برابر ذخاير پلاسر استفاده می گردد.

پلاسر

ذخيره معدنی سطحي كه به وسيله تجمع مكانيكي حاصل از هوازدگی ذرات معدنی شكل گرفته است را پلاسر می گویند. تيپ عمومي آن بیشتر در پلاسرهاي ساحلي و آبرفتي ديده مي شود. اين تجمعات معدنی معمولا حاوی سنگ های طلا، كاسيتريت يا روتيل هستند.

پيريت

پیریت يك سنگ معدنی ايزومتريک و به رنگ زرد است که از نظر ظاهري شبيه به سنگ طلا است.

استخراج طلا از خاک طلا

خاک طلایی که از معادن طلا استخراج می شود، توسط روش های مختلفی مثل روش سیانید ،آمالگاماسیون، الکترولیز و ذوب استحصال می شود. لازم به ذکر است که در بین این روش ها روش آمالگاماسیون روشی منسوخ شده است و روش سیانید یکی از رایج ترین روش ها در معادن طلا است. البته این روش بسیار خطرناک می باشد. اگر مقدار خاک طلا کم باشد می توانید از روش تیزاب سلطانی نیز استفاده کنید. به این معنی که خاک طلا را در تیزاب سلطانی حل کنید و طلا را از خاک استخراج نمایید.

تست خاک طلا

اگر می خواهید خاک طلا را تست کنید تا بفهمید که آن سنگ یا خاک حاوی طلا است باید به نمونه معدنی خود را فلزات مزاحم پاک کنید و بعد خاک را در کوره قالکاری ذوب کرده و سپس طلای احتمالی را از آن استخراج نمایید و بعد طلا را وزن کرده و عیار خاک طلا را محاسبه نمایید. در صورتی که با فرآیند قالکاری آشنایی ندارید می توانید مقاله قالکاری چیست را در این سایت بخوانید.

 




چهار شنبه 23 مرداد 1398
ن : طلا و نقره

اصطلاحات طلا

طلا

در بازار طلا اصطلاحات بسیار زیادی دارد وجود دارد که دانستن آن ها برای افراد علاقمند به این فلز گرانبها نه تنها مفید است بلکه لازم و ضروری می باشد.

۱- یک اونس طلا برابر با ۳۱.۱۰۳۴۳۱ گرم با عیار 24 هست.

۲- یک مثقال طلا برابر با  ۴.۶۰۸ گرم طلا است.

۳- مظنه یا فی طلا براساس هماهنگی بین اتحادیه طلا و جواهر با بانک مرکزی ایران مشخص می‌گردد. البته تغییر در اوضاع سیاسی و نحوه ثبات اقتصادی نیز در آن دخیل است. معمولا در ایران مظنه را براساس یک مثقال طلای ۷۰۵ عنوان می‌کنند که فروشنده می ‌تواند آن را تبدیل به گرم و هر عیار مورد نیاز خود نماید. البته قیمت یک گرم طلای ۱۸ عیار آب شده نیز بعنوان مظنه استفاده می‌گردد.

۴- عیار سكه تمام بهار آزادی ۲۱.۶ است.

۵- سكه نیم بهار آزادی دارای ۴.۰۶۶۵ گرم طلا با عیار۹۰۰ است.

۶- سكه ربع بهارآزادی دارای ۲.۰۳۲۲۵ گرم طلا با عیار۹۰۰ است.

۸-  هر مثقال طلا برابر با ۴.۶۰۸۳ گرم است .

۹-  هر گرم طلا ۱۰۰۰ سوت، و هر قیراط 200 سوت است.

۱۰- طلای آبشده، طلایی است که ذوب شده و در قالب ریخته شده است.

۱2-  انگ: به شماره قبض ری گیری که بر روی طلای آبشده حک می شود، انگ طلا می گویند.

۱3-  ری گیری: روشی است که با استفاده از آن عیار طلا را تشخیص می دهند.

14- اجرت: علاوه بر ارزش طلا شما باید دستمزد کسانی که بر روی آن قطعه طلای خام کار کرده‌اند و آن را تبدیل به جواهر نموده اند را هم بپردازید. به این پول که بابت هر گرم ساخت جواهر به سازنده پرداخت می شود، اجرت می‌ گویند. مقدار اجرت، مختلف است و کارهایی که مدل جدیدتری باشند، معمولا اجرت بیشتری دارند. اجرت در جواهرسازی به علت دقت زیاد کار و همچنین احتمال کسری زیادتر و استفاده از سنگ‌های قیمتی، معمولاً بالاتر است. به طوری که گاهی اوقات تا ۴ الی ۶ درصد قیمت طلا می رسد.

15- طلای آبشده تیزابی: به طلای آبشده باعیاربالای 900، طلای تیزابی گفته می‌شود. قیمت این نوع طلا هر مثقال۳۰۰ الی۵۰۰تومان گران تراز مظنه روز طلا است. موقع فروش نیز این طلا را می توان ۲۰۰ الی۳۰۰تومان بیشتر فروخت.

16- طلای آب شده معمولی: به طلای آبشده زیرعیار 900 طلای آبشده معمولی گفته می‌شود. این طلا از آب شدن طلاهای مستعمل یا شکسته به دست می‌آید. لازم به ذکر است که قیمت این نوع طلا با قیمت روز طلا یکی است.




شنبه 12 مرداد 1398
ن : طلا و نقره

خاک طلا و سنگ طلا

خاک طلا چیست؟

خاکی که از معادن طلا استخراج می شود و حاوی طلا و معمولا نقره است را خاک طلا می گویند. لازم به ذکر است که این خاک از خرد شدن و پودر کردن سنگ طلا به دست می آید.

روش تشخیص سنگ طلا

روش های مختلفی برای تشخیص سنگ طلا وجود دارد که در ادامه این روش ها را معرفی می کنیم.

1-      سنگ مشکوک به سنگ طلا را در سایه بررسی کنید. طلای واقعی در زیر سایه هم درخشندگی و رنگ زرد خود را دارد اما طلای پیریت و میکا که به طلای ابلهان معروف است در سایه کدرتر می شود و درخشندگی نخواهد داشت.

2-      با ناخن روی رگه های طلا فشار دهید. در این حالت معمولا ناخن در داخل سنگ فرو می رود، در صورتی که پیریت (طلای ابلهان) پوسته پوسته می شود.

3-      سعی کنید تکه ای از سنگ طلا را با چاقو ببرید. طلای واقعی کاملا نرم و قابل انعطاف است به طوری می توان با چاقو آن را برید. دقت کنید که طلای ابلهان هنگام بریدن خرد و یا پوسته پوسته می شود.

4-       با ذره بین سنگ را بررسی کنید و اگر ساختاری لایه ای روی سنگ مشاهده کردید، به احتمال زیاد آن سنگ، سنگ طلای واقعی نیست.

5-      یک قطره اسید نیتریک روی قسمتی از سنگ مشکوک بریزید اگر طلا باشد هیچ اتفاقی نخواهد افتاد ولی اگر بر روی پیریت ریخته شود شروع به جوشیدن می کند.

روش های استخراج طلا از خاک طلا

غالکاری

غالکاری روشی است که طلا را از فلزات دیگر جدا می سازد. این روش یکی از بهترین روش های نیمه صنعتی برای استخراج طلا از خاک طلا به شمار می رود و بازدهی قابل قبولی را دارا می باشد. در این روش خاک طلا را با لیتارژ ذوب می کنند تا فلزات مزاحم موجود در خاک به سرباره منتقل شوند و از طلا جدا شوند. سپس طلا را در نقره یا مس جمع می کنند و شمش حاصل را در اسید نیتریک و سپس تیزاب حل می نمایند تا طلا و نقره استخراج شوند.

تیزابکاری

تیزابکاری نیز یکی دیگر از روش های استخراج طلا از خاک طلا است. در این روش سنگ طلا را خرد و پودر می کنند، سپس خاک حاصل را در تیزاب سلطانی حل می کنند تا طلا در تیزاب حل شود. این روش نسبت به روش غالکاری بازدهی کمتری دارد اما چون نیاز به تجهیزات خاصی مثل کوره غال و ... ندارد طرفداران زیادی دارد.

روش سیانیدی

این روش، یک روش صنعتی و البته بسیار خطرناک است که توسط بسیاری از معادن و کارخانه های استخراج طلا استفاده می شود. در روش سیانیدی، طلا به وسیله سدیم سیانید حل می شود، سپس با استفاده از الکتروینینگ، طلا از محلول استخراج می گردد.

مقالات دیگر

توصیه می گردد که مقالات دیگر ما که با این موضوع مرتبط هستند را نیز مطالعه فرمایید.

خاک طلا

روش قالکاری